Sledite svoje snove i bavite se sportom – Dragan Šibalić

Upoznajte Dragana Šibalića iz Kraljeva, čoveka koji je biciklom prešao put od Kraljeva do Tokija.

Njegova interesovanja su biciklizam i planinarenje i na svojim putovanjima uvek spaja lepo i korisno.
Put do Tokija trajao je 7 meseci i za to vreme je prešao 14.000 kilometara biciklom.

Od Srbije do Japana prošao je kroz Rumuniju, Madjarsku, Ukrajinu, Belorusiju, Rusiju, Kazahstan, Mongoliju, Kinu i Južnu Koreju.

Planira da obiđe ceo svet biciklom, a priče i fotografije sa putovanja i najave možete pratiti na njegovoj facebook stranici Sibalic Dragan Cycling Odissey around the World.

Zašto biciklom po svetu?

Sve je ovo sada moj život, a pošto volim da putujem, da istražujem nove predele, da upoznajem nove ljude i nove kulture, a biciklizam mi je sticajem okolnosti postao hobi, rešio sam da putujem biciklom beskonačno daleko, ispitujući svoju volju i granice svojih mogućnosti.

Ovako je izgledao Draganov ispraćaj na daleki put iz rodnog Kraljeva  12. aprila 2015. godine.


Kako je izgledao uspon na vulkan Fuji u Japanu, pročitajte ovde.

1. Koji je Vaš životni izazov?

Izazov je ono što me vuče napred i pred sebe uvek postavljam neke nove ciljeve i još veće izazove, jer ni iz daleka nisam dostigao ono što želim.
Granice za mene ne postoje. Kada sam bio mali, čak i pre polaska u školu sam crtao nekakve geografske karte po nekim mojim zamislima. Granice su bile uvek drugačije, a znao sam možda 15-20 zemalja za koje sam čuo putem televizije i na tim kartama su samo te zemlje postojale. I evo, sada, posle trideset i nešto godina, na neki drugi način crtam granice i obilazim svet. A to je upravo nešto što u sebi imamo zapisano rođenjem, kao nekim božjim i zvezdanim zapovestima. Ništa se ne dešava slučajno.I ovo neće biti kraj. Ovi putevi do Japana i po Indiji su bili jedni od puteva koji su me vodili nekuda do sledećeg puta, koji će me odvesti na neko drugo i novo raskršće.

2. Kako se borite i motivišete kada je teško?

Uvek idem samo napred sa osmehom na licu pa koliko god bilo teško. Stvar je u tome što me teške i opasne stvari i situacije privlače, to mi je neka vrsta izazova tako da mi nikada nije bilo nešto posebno teško da bih pomislio da odustanem od svega.

3. Vaši planovi i ciljevi?

2017- Island, Alpi i osvajanje Mon Blana i još desetak država Evrope
Glavni plan, cilj svih ciljeva , izazov svih izazova mi je da spojim 5 kontinenata sve biciklom bez ikakvog drugog prevoznog sredstva. Prešao bih 100.000km Od Južne Afrike preko Evrope i cele Rusije do Čukotke, pa preko zaleđenog Beringovog moreuza, Aljaske, Kanade, Amerike stigao do kraja sveta Ognjene zemlje. Nadam se da ću na ovo istorijsko putovanje krenuti za godinu-dve…

4. Preporuka (knjiga, film, mesto,…)

-Mesto: Himalaji
-Film: Mont Everest
-Knjiga: Sedam hiljada dana u Sibiru

5. Vaša poruka mladima:

Sledite svoje snove i bavite se sportom.

Dragan je vatreni navijač Partizana i nekoliko puta po Evropi je na utakmice putovao biciklom.


Fotografije sa putovanja:

Related posts