Materijalne stvari ne čine čoveka srećnim – Snežana Lazić

Upoznajte Snežanu Lazić, ženu koja svaki vikend provodi u prirodi.

Snežana Lazić je rođena u Pančevu, ali živi sa suprugom u Pirotu i redovno posećuje Staru planinu.

Voli biciklizam, obožava prirodu i fotografiju. Svakog vikenda sa suprugom biciklom obilaze pirotska sela i prirodu oko njih. Najviše voli da fotografiše sela, stare kuće koje i onako oronule odišu mirom i toplinom. Do sada je obišla preko 100 sela u pirotskoj i drugim opštinama.

Po struci je poljoprivredni tehničar. Nekoliko godina je imala zanimljiv hobi i sa suprugom je pravila (plela) lampe od vrbovog pruća. Voli selo i tradiciju i u svojoj bašti proizvodi hranu za sopstvene potrebe i živi u skladu sa onim što priroda nudi. Voli jednostavne stvari i smatra da nisu potrebni skupi automobili i puno para da bi čovek bio srećan.

1. Koji je Vaš životni izazov?

Izazov je izvući decu na pravi put u ovom teškom vremenu i privući ih što više da svoje slobodno vreme provode van grada, pored reka, vožnji bicikla, a ne samo u igranju igrica i sedenju po kafićima do zore. Inace ja sam dete iz ravnice ali su mi koreni iz ovih krajeva. Svaki raspust sam provodila u Pirotu i slušala kako ljudi spominju Planinarski dom, Vrelo, tamo neko selo Nišor, Dobri Do, Pokrevenik, Vrtibog  …i uvek maštala da to nekada i sama obiđem. Sarlah sam kao dete obišla milion puta uzduž i popreko kao i Dag banjicu. Lako je sesti u auto i obići sve to. Ali izazov je to obići pešaka, bicikolm preko brda i šuma kako se to nekada i radilo. Kada su deca odrasla taj moj san iz detinjstva je polako počeo da se ispunjava. Malo po malo, selo po selo, dol po dol, vodopad po vodopad upoznah ja ceo ovaj kraj, mada ima još mnogo toga da se vidi. I veoma sam ponosna na to. Mnogi vole hotel sa pet zvezdica, a meni je izazov provesti pet dana u šatoru u divljini, družeći se sa prirodom, kupajuci se u ledenim planinskim rekama, slušajući uveče zavijanje vukova, a ujutru se buditi uz žubor vode i poj ptica, bez televizora, kompjutera… Tada shvatiš da ti je za tih pet ili više dana potrebno jako malo, ono što si spakovao u ranac, bisage. A u gradu imamo sve, a opet nam uvek nešto fali i dok mi tako tražimo, prođe nam život.. Da suprug nije vezan za firmu rado bih spakovala bisage, bicikl i krenula na put…

2. Kako se borite i motivišete kada je teško?

Najveću snagu i mir upravo crpimo iz prirode, u druženju sa ljudima koji vole isto što i mi. Kao što rekoh čoveku je potrebno jako malo da bi bio srećan samo toga mnogi nisu svesni. Uvek nas pitaju i kažu: „Dobri ste vi, blago vama, vi ste stalno u prirodi imate vremena…“ Pa ko vas sprečava, umesto što kukate i sedite kući i čeznete za nekim dalekim zemljama, skupim stvarima, izađite i upoznajte ono što vas okružuje, nađite svoj mir i sreću. Pa i mi radimo, ali ako organizuješ svoj život na pravi način sve ćeš postići. Samo treba biti uporan. Kada mi je teško, volim da odem u selo u našu staru  kuću bez struje i vode, obrađujem zemlju i negujem svoje biljke, sređujem dvorište… Sve je bolje nego sedeti u kući i čekati da vam sreća padne s neba..

3. Vaši planovi i ciljevi?

Planovi su pored vaspitavanja dece opet vezani za prirodu i obilazak okoline, da sve više širimo krug, obiđemo još sela i predele van Pirotske opštine, upoznamo još bolje svaki kutak ove naše lepe okoline. Plan je i biciklom otici za Bugarsku jer smo preko interneta, a potom i lično na našoj Staroj planini na granici  upoznali mnogo planinara iz Bugarske (Čiprovci, Montana) ali nam problem stvara manjak slobodnog vremena.

4. Preporuka (knjiga, film, mesto, …)

Volela bih da ljudi, deca  upoznaju svoju okolinu, a okolina Pirota je fantastična. Na koju god stranu da kreneš neće se pogreštiti. Da ne izađu samo za Prvi maj, najedu, napiju i tako do naredne godine. Umesto što nam decu odvedu na izlet i puste ih da se opijaju i roštiljaju, bolje da ih odvedu da prošetaju do nekog vodopada, vrha..  Priroda Stara planine je divlja, a opet ima i pristupačnih mesta do koga se može vrlo lako doći. Vodopadi, kanjoni ili pak prošetati do jednog planinskog sela, družiti se sa mestanima koji su željni priče i vrlo rado vas ugoste. Prošetati pored reke, vratiti se u prošlost… Obiđite svoja sela i svoje napuštene kuće, potrudite se da ih sačuvate, neka vam posluže bar kao mesto za odmor za vikend.

5. Vaša poruka mladima :

Učite, borite se za svoje ciljeve, borite se protiv svih loših izazova koji su oko nas. Pronađite svoju sreću u malim stvarima. Materijalne stvari ne čine čoveka srećnim.

Related posts