,,Radi u tišini i pusti da buku naprave tvoja dela“ – Aleksa Živković

Upoznajte Aleksu Živkovića iz Pirota, poznatijeg kao pirotskog potrčka. 

Aleksa Živković je rođen 1993. godine u Pirotu. Pokrenuo je i sebe i druge kroz volonterizam, preduzetništvo i humanost.

Imao je veliku dilemu kao i većina mladih, da ode ili da ostane u Srbiji. 11. мајa 2012. Pokreće svoju stranicu na facebook-u i počinje sa radom kao pirotski potrčko pomažući svojim sugrađanima nabavljajući sve što im je potrebno i odvozeći na kućnu adresu i to sve koristeći samo bicikl kao jedino prevozno sredstvo. Uskoro je postao uzor mlađima i dobar primer kako svojim radom možeš da napreduješ. Ne veruje u sreću, oslanja se isključivo na rad.

Nakon mature sam trebao na Maltu da igram rukomet i radim i ostvarim san mnogih – odem iz Srbije.
Krenuo sam bez pritiska sa cenom ,,ko koliko da“.

2013. godine je registrovao udruženje i do danas svim sugrađanima starijim od 70 godina potpuno besplatno nabavlja sve što im je potrebno: hranu, plaća račune, zakazuje preglede, donosi lekove i pomaže na svaki drugi način.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, ali mu je najdraže priznanje iz 2015. godine koje je dobio od mališana iz predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ koji su mu uručili jedinstveno priznanje „Orden dobrote“.

Izgovor je za njega strana reč jer svoje snove i ideje realizuje u delo bez obzira na poteškoće. Pokrenuo je projekat Mladi za stare, sa patrolom pirotske policije je 2015. godine delio je komplet svetala svojim sugrađanima, ima uspešnu saradnju sa Crvenim krstom i širi dobrotu svuda gde se pojavi.

Recept koji Aleksa koristi je „dobro delo pomnoženo sa 7 milijardi ljudi!“

A ističe sledeće:

Dostignuće je biti u mogućnosti pomoći bespomoćnom!

Evo kako nam je Aleksa opisao svoje životne izazove:

  1. Koji je Vaš životni izazov?

Još nemam dugoročne planove; izazov je ustati i odneti doručak osobi, koja ne može da ustane iz kreveta.

  1. Kako se borite i motivišete kada je teško

Erik Tomas, Les Braun, Geri Vejnerčuk, Rade Joksimović, majstor Kostadin, Kreša… s nekima uživo, neke samo preko jutuba; neretko premotam film, pogledam maj 2012, kada sam počinjao, podsetim se kroz šta sam sve prošao, nasmejem se problemu i nastavim dalje.

  1. Vaši planovi i ciljevi?

,,Radi u tišini i pusti da buku naprave tvoja dela“

  1. Preporuka (knjiga, film, mesto,…)

“The Spare Parts”, “Coach Carter”, “The Founder”, “Finding Dory”, “The Croods”, “Brave”, “The Social Network”, “The Accountant”, “The Startup Kids”, “Bleed For This”, “Miss Sloane”, “Flight”, Roki, “The Pursuit of Happyness”, “Invictus”, “Ratatouille”, “Kung Fu Panda”, “Wall- E”, “How To Train Your Dragon”, “Transformers”

  1. Vaša poruka mladima:

Kakvu ćete planetu ostaviti Vašim unucima?

Na TEDx konferenciji u Nišu govorio je o širenju dobrote i naziv njegove prezentacije je:

Dobrota je jedina stvar koja se uvećava davanjem.

Pogledajte kako je to izgledalo:


Related posts