Strpljenje, upornost i jaka želja omogućavaju sve – Filp Vukša

Filip-Vuksa-izazovi

Upoznajte Filipa Vukšu, studenta iz Beograda koji ima snage da se bori sa srpskom birokratijom!

Filip Vukša je rođen u Beogradu gde je tokom studija primetio mnoštvo komunalnih problema u gradu za koje niko nije želeo da preuzme odgovornost iako su po Zakonu republike Srbije, svi oni koje je prozivao imali bar neku nadležnost.

Svoju prvu akciju počeo je sa svojih 15 godina (2007) jer je kao zaljubljenik u biciklizam često vozio od Dorćola do Ade Ciganlije, gde biciklistička staza, ne samo što nije bila obeležena, već nije ni ličila na propisnu biciklističku stazu.
Raspitao se koja je gradska služba nadležna za ovaj problem i zatražio je da za početak postave saobraćajni znak, ali tada se prvi put susreo sa problemom da u Srbiji ni jedna institucija ne želi da preuzme odgovornost za takve i slične komunalne probleme.

Posle 3 godine ubeđivnja i preko 150 prijava za ovu biciklističku stazu, uspeo je da se izbori da se ona kompletno rekonstruiše u dužini od 5 km, da popravi preko 60 uličnih svetiljki duž staze i da se reše i brojne sitnije stvari usput.

Do svoje dvadesete godine je podneo preko 1500 prijava nadležnim institucijama u Beogradu i vremenom ih je naterao da počnu da preuzimaju odgovornost za svoj posao, što je rezultiralo popravkom preko 650 bandera, posađeno je preko 550 stabala, popravljeno je preko 150 slivnika, kao i više trotoara i kolovoza u gradu.

Bilo je potrebno da podnese preko 600 prijava samo za javni prevoz, što je uticalo da veliki broj vozila javnog gradskog prevoza bude opran, popravljen i propisno obeležen.

2012. godine je probudio gradske institucije koje su inače nadležne za obeležavanje autobuskih stajališta i naterao ih da sprovedu obležavanje noćnih linija u gradu. Za to su inače zadužene 3 institucije: GSP, direkcija za javni prevoz i saobraćajna inspekcija, ali je prethode 3 godine gradska uprava tvrdila da nema novaca za to, pa je Filip uzeo svoj novac, odštampao nalepnice za stanice i počeo da ih obeležava.

Pokrenuo je projekat „Sa birokratijom na ti“ koji je jedan od pobedničkih projekata „Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta.

Filip je strastveni skijaš, ali ga pored toga interesuje uređenje eksterijera, saobraćaj, urbanizam i građanski aktivizam.

1. Koji je Vaš životni izazov?

Želeo bih da svojim obrazovanjem, energijom, interesovanjima i kreativnim pristupom doprinesem da se članovi šire zajednice na nivou lokalne samouprave aktivno uključe u rešavanje problema u svojoj okolini, njeno unapređenje i ulepšavanje.

2. Kako se borite i motivišete kada je teško?

Teškoća je relativna stvar. Bitno je da je cilj realan i da je nešto moguće, a ako je tako, teškoća je samo nešto što sami proizvodimo u svojim glavama. Umesto percipiranja “teškoće” predajem se radu, a prepreke savladavam putem koji mora biti dovoljno brz, racionalan, ali i kreativan i inovativan.

3. Vaši planovi i ciljevi?

Lični angažman na rešavanju lokalnih problema, motivisanje građana da se priključe akcijama i konkretno delovanje u lokalnoj sredini je ono što me neprestano inspiriše, pa mi je plan i cilj da takve aktivnosti budu deo mog budućeg profesionalnog angažmana ili da se makar na njega oslanjaju. Želim da se usavršavam, da postižem što bolje rezultate zahvaljujući iskustvu i izazovima koje sam uspešno savladao.

4. Preporuka (knjiga, film, mesto,…)

Preporuka svima je da upoznate sopstveni grad. Šetajte ulicama kojima niste kročili, obratite pažnju na detalje koje niste primećivali i razgovarajte sa ljudima na koje možda i najmanje obraćate pažnju. Inspiracija, ideje i izdanci novih stavova se kriju u tim neistaženim sitnicama.

5. Vašaporukamladima:

Nikada ne ostajte bez ideje, alternative, nikada ne dozvolite svakodnevnim aktivnostima da vas ograde od one korisne dokolice. To malo vremena može da otvori velike puteve.

Pogledajte njegovo gostovanje na TEDx konferenciji u Novom Sadu 2012. godine.


Related posts