Porodica nam je na prvom mestu, a uzor su nam roditelji – Bogdan i Novak Stanojević

Braca-Stanojevic-izazovi

Upoznajte braću blizance Bogdana i Novaka Stanojevića, učenike iz Niša koji su na svetskoj olimpijadi u Indiji osvojili srebro i bronzu za astrofiziku i astronomiju.

Od poslednjeg bombardovanja Srbije 1999. godine puno je komentara na temu kakva se deca rađaju, kako odrastaju i kakva postaju! U društvu su se pojavili novi trendovi koji starije generacije nikako ne podržavaju jer se urušava sistem vrednosti kojima su oni učeni kada su bili mladi.

Da nije sve tako crno svedoče i braća Bogdan i Novak iz Niša koji su rođeni upravo te 1999. godine i oni upravo grade sistem vrednosti koji u prvi plan stavlja porodicu i roditelje kao uzor. Braća Stanojević su učenici trećeg razreda specijalnog odeljenja za fiziku u gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu i za njih je ponekad veći izazov da li će uopšte otići na takmičenje, a ne i to kako će na njemu proći.

Kako ističu: „Vrlo je teško pripremati se za nešto kada ne znaš ni da li ćeš sigurno učestvovati“.

Koji je Vaš životni izazov?

Bogdan: Da što bolje razumem sve što se dešava oko mene.
Novak: Da doprinesem nauci.

Ko Vam je najveća podrška, a ko uzor?

Bogdan i Novak: Porodica mi je najveća podrška, a uzor roditelji.

Vaši planovi i ciljevi?

Bogdan: Još bolji rezultati na međunarodnim takmičenjima.
Novak: Upisivanje što boljeg fakulteta posle srednje škole.

Preporuka (knjiga, film, mesto,…)

Bogdan: Volim da čitam naučnu i epsku fantastiku.
Novak: Volim da gledam razne filmove.

Vaša poruka vršnjacima:

Bogdan: Pronađite nešto što vas zanima i što volite i bavite se time.
Novak: Čak i kada ima problema treba biti uporan i verovati u sebe.

Dobitnici medalja na desetoj međunarodnoj olimpijadi za astronomiju i astrofiziku u Indiji (decembar 2016)

Kako ste se i koliko dugo spremali za takmičenje u Indiji?

Samo takmičenje sastoji se od 3 dela, posmatranja, teorijskog dela(zadataka) i obrade posmatranja. Posmatranje donosi 25% ukupnih poena i ono se sastoji od runde u planetarijumu, rada na papiru i rada na teleskopu i radi se ukupno 1,5h. Teorijski deo donosi 50% ukupnih poena i sami zadaci se rade 5h. Poslednji deo, obrada posmatranja, donosi poslednjih 25% poena i radi se 4h. Ovde se rade zadaci na papiru, samo se razlikuju od klasične teorije jer je potrebno obrađivanje podataka snimljenih sa svemirskih objekata, poput spektra zračenja neke zvezde. Zadovoljni smo ovim uspehom, naročito zbog toga sto smo mi učestvovali kao učenici 3. godine, a plasirali smo se na samo takmičenje iz 2. godine, dok na ovoj olimpijadi mogu učestovati učenici starosti do 20,5 godina. Samostalno se pripremamo, svakog dana radimo po šest sati, ponekad i više.

Šta je za Vas veći izazov: Pitanja na takmičenju ili pitanje da li ćete uopšte otići na takmičenje?

–  Sami zadaci i pitanja na takmičenju nisu problem, jer volimo da se bavimo astrofizikom.

–  Novac je, nažalost, uvek veliki problem. Ministarstvo ne obezbeđuje dovoljno novca i onda se mora tražiti pomoć sa strane. Mi smo tražili pomoć od našeg grada i opština u Nišu. Svakog dana smo pisali molbe, tražili sponzore. Posle velikih napora Opštine Medijana, Crveni Krst i Pantelej dali su nam novac, a posle toga i Grad Niš. Vrlo je teško pripremati se za nešto kada ne znaš ni da li ćeš sigurno učestvovati.

Gde ste se sve takmičili do sada i šta ste osvajali?

Osvajali smo brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima iz fizike. Za sad smo išli na dva međunarodna takmičenja. 2014. godine smo išli na Međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu, gde smo se takmičili iz prirordnih nauka(fizika, hemija i biologija) koja se odžala u Argentini, tamo je moj brat Novak osvojio bronzanu medalju, a ja srebrnu. Poslednje takmičenje na kojem smo bili je međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike koja se održala u gradu Bubanešvar od 9. do 19. decembra 2016. Ekipu Srbije činilo je ukupno 10 učenika. Učestvovalo je oko 250 takmičara iz 41 zemlje. Moj brat Novak osvojio je bronzanu medalju, a ja srebrnu, pri čemu smo nas dvojca od 10 članova srpskog tima bili na 3. i 1. mestu.

Kako usklađujete vanškolske obaveze za školom?

Mi smo učenici 3. razreda specijalnog odeljenja za fiziku u gimnaziji „Svetozar Marković“. Direktor i profesori nam uvek izlaze u susret i oslobađaju nas redovnih školskih obaveza kako bismo mogli što bolje da se pripremimo za takmičenje.

Koji su Vam sledeći izazovi (takmičenja)?

Trenutno se pripremamo za takmičenje iz fizike, a nadamo se da ćemo i ove godine učetsvovati na olimpijadi iz astronomije i astrofizike i vratiti se sa još boljim medaljama.

Najava specijalne emisije o njima koju priprema srpska naučna televizija  izazvala je lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama:

Ceo prilog pogledajte na Youtube kanalu srpske naučne televizije u prilogu ispod:


Related posts